vrijdag 12 september 2014

Stadskanaal onder Stoom in september 2014

Stadskanaal - 12 Sept 2014
Op zaterdag 20 en zondag 21 september vindt bij Museumspoorlijn S.T.A.R. de tweede editie van 'Stadskanaal onder Stoom' plaats, het grootste stoomfeest van Noord-Nederland. Deze editie staat in het teken van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Gedurende dit weekend zijn er 4 stoomtreinen uit heel Nederland actief bij Museumspoorlijn S.T.A.R. Maar niet alleen treinen, ook andere stoommachines, waaronder een stoomboot, zijn te gast in Stadskanaal.In 2014 bestaan de spoorwegen in Nederland 175 jaar. Op 20 september 1839 werd de eerste spoorlijn in Nederland feestelijk geopend. De stoomlocomotief 'De Arend' deed er 25 minuten over om van Amsterdam naar Haarlem te rijden. Het jaar 2014 staat bij de railmusea in Nederland in het teken van dit jubileum. 'Stadskanaal onder Stoom' is dan ook een echt verjaardagsfeest, het is op dan op de dag af exact 175 jaar geleden dat de eerste trein in Nederland reed.

Stoomlocomotieven en treinen
Uiteraard staan de treinen in dit weekend weer centraal. Op het gehele spoorlijn van Museumspoorlijn S.T.A.R. zal een uitgebreide dienstregeling gereden worden met 4 stoomlocomotieven en historische dieseltreinen. Een van de speciale gasten dit weekend is stoomlocomotief 4389 'Ing. H.F. Enter' van de Stoomtrein Goes Borsele (SGB) uit Goes. Deze locomotief is in 1943 gebouwd voor het Amerikaanse leger. De locomotief werd gebruikt voor transporten ten behoeve van de invasie in Europa in 1944 en 1945. Uit Haaksbergen komt stoomlocomotief 7 van de Museum Buurtspoorweg. Deze locomotief, bijgenaamd 'Kikker' is gebouwd voor de toenmalige Staatsspoorwegen en kwam in 1901 met het nummer 657 in dienst. Met z'n opvallende groene kleur is deze stoomlocomotief de oudste in Nederland gebouwde rijvaardige stoomlocomotief. Uit Rotterdam komt de Stoom Stichting Nederland (SSN) met stoomlocomotief 65 018. Deze locomotief is in 1956 door Krauss-Maffei gebouwd voor de toenmalige Deutsche Bundesbahn en is daarmee één van de laatst gebouwde stoomlocomotieven in Duitsland.
Uiteraard rijdt ook stoomlocomotief TE-5933 van de S.T.A.R. het gehele weekend. Naast de stoomtreinen worden ook historische dieseltreinen ingezet, waaronder de zogenaamde 'DE-3'. Deze 'Rode Duivel' is een dieseltreinstel van de NS uit begin jaren ’60 en was vroeger in het Noorden een bekende verschijning op de spoorlijnen rondom Groningen en van Zwolle naar Emmen.

Meer stoom
Er zijn niet alleen treinen. Ook diverse andere stoomlocomobielen en stoommachines zijn in Stadskanaal te zien. Zo is stoomraderboot 'De Jonge Wachter' van Molenmuseum 'De Wachter' uit Zuidlaren van de partij. Een unieke kans om een vaart te maken met een stoomboot over het Stadskanaal. En een auto op stoom? Ja die is er ook. Met de Stanley Stoomauto worden ritten vanaf het station Stadskanaal gemaakt.
In het klein
In en rond de rijtuigenloods bij het station Stadskanaal zijn stoommachines in model te vinden. Ook rijdt er een ministoomtrein waarop kinderen mee kunnen rijden. En natuurlijk mogen de modeltreinen dit weekend ook niet ontbreken.

Met de Arriva-trein reist u met een speciaal e-ticket voordelig naar Veendam voor dit evenement. Op het station Veendam kunt u uw kaartje kopen voor 'Stadskanaal onder Stoom'.
Het speciale Arriva e-ticket kost € 5,- en is geldig als dagkaart tussen Groningen-Veendam v.v. Per e-ticket mogen twee kinderen tot en met 11 jaar gratis mee reizen.

Archief foto sept 2012
 Archief foto sept 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten